Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Belysning förändrar vår arkitektur

Världen där ute är full av möjligheter och upptäckter, och inom design och arkitektur stämmer detta överens mer än någonsin tidigare. För den som inte är så insatt så kan jag berätta att stora förändringar pågår just nu, vi har exempelvis led belysning som har en stor inverkan på hur vi planerar vår infrastruktur. Fokus ligger allt mer på effektivitet och att lyckas genomföra projekt med så minimal miljöpåverkan som möjligt. Detta är en utmaning förstås men led lamporna tycker jag personligen borde utnyttjas i en ännu större utsträckning.

Led lampan ger väldigt många fördelar över den gamla föråldrade halogen belysningen. Den innehåller exempelvis inte något kvicksilver vilket är livsfarligt för oss människor att andas in och även skadligt för naturen. En annan positiv egenskap är att led belysning släpper ut mindre koldioxid jämfört med halogen vilket har en positiv inverkan på vårt klimat.

 

Lysrörsarmaturer som är anpassade för LED

En av de största miljöbovarna inom landet är förstås fabriker och industrier. Men här börjar vi se en förändring till det bättre när allt fler företag inser fördelarna med led. För att led teknologin ska vara så effektiv som möjligt så är det viktigt att även armaturen som lampan sitter i också är så energieffektiv som möjligt. En lysrörsarmatur som anpassats för ett led lysrör reducerar energiförbrukningen med upp till cirka 20% utöver de 50% enheterna som led lampan sparar in. Ett led lysrör som används i en föråldrad lysrörsarmatur drar alltså mer energi än nödvändigt. Det är viktigt att känna till dessa faktorer tidigt i processen då de påverkar infrastrukturen i ett senare skede. Även om lysrörsarmaturer och led lysrör är relativt flexibla så finns det andra ljuskällor som bör vara en del av själva grundplaneringen, och då tänker jag framförallt på paneler och downlights. Belysningen kan alltså ha en stor inverkan på hur lokalerna ser ut i slutändan.